Vulgraad monitor voor Gemeente Rotterdam

Vraag

In samenwerking met Gemeente Rotterdam heeft Dent IoT een vulgraad monitor ontwikkeld voor bovengrondse afvalbakken. Deze bakken staan door heel Gemeente Rotterdam verspreid op straat. Voor het beheer van deze bakken is het van belang om te weten of ze vol zijn en wat hun actieve locatie is. Het gebeurt nogal eens dat tijdens werkzaamheden deze bakken en hun poer tijdelijk verwisseld worden. Bij terugplaatsing komen niet altijd dezelfde bak-poer combinaties op dezelfde plek terug.

De gemeente verzorgt zelf de lediging van deze bakken. Dit gebeurt momenteel op basis van vaste rondes, waarbij gemeentewerkers omgevingsinspectie en schoonmaak combineren. Weten welke bakken er vol zijn zou dit werk aanzienlijk makkelijker maken. Echter voor de bakken die de gemeente in gebruik heeft, is er geen specifieke maatwerk oplossing op de markt beschikbaar, enkel generieke afstand sensoren. Deze vallen op als ze worden toegepast en dat werkt vandalisme in de hand. Daarnaast kunnen deze sensoren vaak niet naar wens worden geconfigureerd. Daarom de vraag aan Dent om een vulraadoplossing te ontwikkelen welke netjes geïntegreerd op het ontwerp van de dit type afvalbak geplaatst kon worden.

Aanpak

Om de IoT implementatie zo toegankelijk mogelijk te maken, is dit project gebaseerd op een uitbreiding van Multisensor. Door gebruikt te maken van het Multisensor ontwerp kunnen we in korte tijd een nieuwe maatwerk oplossing realiseren. Twee verschillende type afstandsensoren zijn toegevoegd aan het Multisensor ontwerp. Zodoende kan in de praktijk getest worden welke de beste resultaten geeft in diverse scenarios zoals weer- en temperatuur invloeden, vulgraad en gebruik van bak en kans op vandalisme.

Middels een pilot zijn de nieuwe sensoren getoetst in de praktijk. Tijdens de pilot werd duidelijk dat zowel de plaatsing, als de meetresultaten zeer bruikbaar waren voor het team inzameling. Momenteel worden verdere stappen bij Gemeente Rotterdam gezet binnen dit project.

In deze case hebben we een maatwerk oplossing ontwikkeld voor het meten van vulgraad in dit specifieke type afvalbak. Lees hoe wij werken

Resultaat

Het resultaat is een doorontwikkeld prototype welke klaar gestoomd kan worden voor een eerste seriematige productie.

  • Het behuizingsontwerp is dermate dat de sensor compleet wegvalt tegen de afvalbak; hij valt niet op
  • De meetwaarden geven een accurate weergave van de vulgraad van de afvalbak
  • De sensor biedt mogelijkheid om lediging van de bak te detecteren, zodat online de operatie goed gevolgd kan worden
  • De sensor communiceert meerdere keren per uur de sensorinformatie
  • Het systeem genereerd automatisch meldingen als er moet worden ingegrepen
  • Alle informatie van alle bakken wordt 24/7 gemonitord en samengebracht in één overzichtelijke online cockpit.

Hiermee kunnen partijen die het beheer van de afvalbakken verzorgen efficiënter te werk gaan.

Meer weten?
We helpen je graag!

Niels Stamhuis

Managing Director
06 43 25 06 46
niels@dentiot.com

Let's start working together.

Dent IoT is onderdeel van de RDM Family: