< Kennis

 

Wat is IoT?

IoT een mooie afkorting, bekend buzzword en een containerbegrip. Wat is het eigenlijk?

De directe vertaling van het “Internet of Things” is het “Internet der dingen”; verbonden dingen. Het is dus een netwerk van fysieke objecten die via een internet verbinding met elkaar verbonden zijn. Deze fysieke objecten zijn voorzien van sensoren en software met als doel: het verzamelen en uitwisselen van data met elkaar en andere systemen. Deze fysieke objecten kunnen huishoudelijke apparaten zijn, maar ook bijvoorbeeld industriële machines of wagenparken.

Voor veel mensen is een heel bekend voorbeeld van een IoT verbonden apparaat: de slimme thermostaat. Deze kan je via het internet aansturen, instellen en stuurt zelf via het internet de data over de temperatuur in elke kamer van jouw huis en bijvoorbeeld het weer.

Een steeds groter wordende nieuwe groep zijn IoT sensoren. Een apparaatje wat eigenlijk ook een computer is, maar dan sterk vereenvoudigd en gereduceerd tot 1 of 2 functies: het meten van iets en het versturen van die meting naar een plek in het internet

Deze sensoren kunnen op allerlei zaken worden toegepast, zodat je niet alleen maar losse, internet verbonden thermometers hebt, maar een temperatuurmeting van een datacenter, het wegdek, de schaduw onder een boom en vergaderzaal met airco. 

We zeggen dus dat bijvoorbeeld de stoel slim is, maar eigenlijk meten we 1 of 2 dingen aan die stoel (Beweegt hij? Hoe lang al wel/niet?) en is het de sensor die aan het internet hangt en de stoel slim maakt. 

Populaire use cases zijn: smart maintenance of predictive maintenance, asset tracking of asset monitoring, smart building, smart city etc. Een hoop smartness dus, die wordt veroorzaakt door het toevoegen van een sensor en connectiviteit aan een bestaand iets.

Wil je meer weten over IoT?

Dent IoT is onderdeel van de RDM Family: