Ga naar de hoofdinhoud
< Kennis

 

Slimme sensor of slim meten?

Smart current sensor

Als je vandaag de dag Googled op “slimme sensor”, dan kom je niet veel verder dan je huis-tuin en keuken domotica oplossing. Wat velen niet weten is dat er voor de zakelijke markt veel meer mogelijk is dan draadloze druk-op-de knop schakelingen. Enerzijds bestaan er meer sensoren dan verschillende dingen die wij mensen kunnen waarnemen. Anderzijds zegt het meten van 1 attribuut vaak meer dan die meting zelf. 

Leg uit, wat meten jullie dan allemaal?
Dankzij de koppeling van IoT sensoren aan het wereldwijde internet, weten we naast de gemeten waarde zelf ook het tijdstip waarop iets werd gemeten, waar er iets werd gemeten en hoe die meting zich verhoudt tot voorgaande metingen. Al deze extra gegevens leveren ook inzichten op waar vaak op voorhand niet aan wordt gedacht. Steeds vaker zien we in IoT cases, waar er een behoefte is tot bijvoorbeeld asset monitoring of smart maintenance , er om de gemeten waardes heen veel extra informatie vrijkomt. Deze bijvangst blijkt vaak van grote waarde te zijn en geeft aanleiding om meer verschillende metingen te gaan verrichten die helpen bij een nog completer digitaal informatiebeeld. 

Sinds de komst van LoRa en LoRaWAN van KPN en The Things Network (TTN) is IoT in een versnelling gekomen. De voorganger van IoT van vandaag de dag is m2m – Machine to Machine. Dit principe betekent dat je een machine verbind met een kastje. Dit kastje bestaat typisch uit een kleine internetmodem met een 2, 3 of 4G simkaart. Naar gelang stuurt dit kastje vervolgens machine-informatie door naar een back-end / website / platform naar keuze. 

Tegenwoordig maken we slimme producten waar we eigenlijk alles in 1 keer combineren. Aan de printplaat van een product kunnen we de internetmodule en antenne toevoegen. Hiermee kunnen we het optimaliseren qua stroomverbruik, waardoor het product op batterijen kan werken. Daardoor opent zich opeens een enorme wereld aan mogelijkheden, waarbij we dus op plaatsen dingen kunnen meten wat voorheen niet kon. 

Deze kleine, draadloze, betaalbare slimme sensoren, bieden de perfect basis voor allerlei applicaties zoals slim onderhoud, predictive maintenance, asset tracking, asset monitoring etcetera.

Voor Dent maakt het niet zoveel uit wat je wilt weten: wij hebben de bouwstenen om jouw inzicht te genereren op een manier die voor jou werkt. Digitaal. Overzichtelijk. Gekoppeld aan jouw systemen. Ook als je slaapt of even niet oplet.

Wat wil jij weten?

Dent IoT is onderdeel van de RDM Family:

nl_NLNederlands