< Kennis

IOT PRODUCT CERTIFICERING & CE-MARKERING – WAT MOET JE DAARVOOR DOEN?

Wanneer een producent een nieuw product op de markt wil brengen moet dit product voldoen aan wet en regelgeving, ook in het geval van IoT producten. Je bent als producent verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de veiligheid van jouw product. Daarvoor zijn er (inter)nationale normen en standaarden opgesteld. In dit artikel leggen we uit aan welke standaarden en normen een IoT product meestal moet voldoen om verkocht te worden op de Europese en Internationale markt.

CE cerficering iot

CE-markering op jouw product of IoT sensor

Allereerst, wat is een CE markering? CE staat voor Conformité Européenne. Dit betekent dat iets in overeenstemming is met de Europese wetgeving. Wanneer een product voldoet aan de daarvoor gestelde Europese wetgeving mag de producent er een CE markering op plakken. Of een product voldoet wordt bepaald aan de hand van gespecificeerde testen uit de normen en standaarden. Sommige van deze testen mag een producent zelf uitvoeren, andere testen moeten gedaan worden door een zogeheten “Notified Body”: Dit is een organisatie die is aangewezen door een EU-land om de conformiteit van bepaalde producten te beoordelen voordat zij in de handel worden gebracht.

Let wel, dit gaat dus over Europese wetgeving. Wanneer je een product wil introduceren in andere markten, bijvoorbeeld de Noord Amerikaanse markt, zal je wellicht moeten voldoen aan lokale wetgeving en is een toetsing aan de Europese wetgeving niet voldoende. Voor “Radio-apparatuur” geldt in de USA bijvoorbeeld de regulering door de FCC (Federal Communications Commission).
Het is dus van belang om een overzicht te maken van de landen waarin je product verkocht of gebruikt gaat worden. Daarna kan hieraan een overzicht gekoppeld worden van de te volgen regel en wetgeving. 

IoT advies
Radio Equipment Directive (RED) & Electromagnetic Compatibility (EMC)

Om een CE markering op het product te plakken moet het voldoen aan de geldende normen en standaarden voor dit product. Voor IoT producten heb je meestal te maken met de Radio Equipment Directive (RED), Electromagnetic Compatibility (EMC) en een Algemene Product Veiligheidsrichtlijnen. De RED beoordeelt het product (binnen bepaalde spanningsgrenzen) op gezondheids- en veiligheidseisen en er mogen geen radio storingen veroorzaakt worden op andere apparatuur. De EMC directive bepaalt dat een elektronisch product geen elektromagnetische verstoring veroorzaakt of zelf gestoord wordt. Deze conformiteit aan de wet en regelgeving zegt verder niets over de kwaliteit of garanties van een product. 

Protyping and testing iot
IP beveiligingsklasse (IP rating)

Naast een CE markering zijn er nog andere kenmerken van producten waar je een keurmerk voor kunt krijgen. Bijvoorbeeld de IP beschermingsklasse van een product: De IP beveiligingsklasse, ook wel International Protection Rating, is een codering voor elektrische apparatuur die staat voor de mate van beveiliging van het betreffende apparaat. De code geeft aan in hoeverre het elektronische apparaat of de behuizing is beveiligd tegen vocht, water, aanraking etc. Deze testen kunnen ook in daarvoor ingerichte testhuizen gedaan worden. Denk daarbij aan het onderdompelen van een product of het richten van een waterspuit op het product. 

Bij Dent helpen wij onze klanten in het proces van het (laten) testen van het nieuwe product en het daarmee mogen voeren van de CE-markering. We geven advies en/of winnen dit in bij andere experts en de notified bodies. Dit advies gaat natuurlijk over het ontwerp van het product, maar ook over de te nemen stappen om tot certificering te komen. We onderhouden contact met de testhuizen en we assisteren tijdens de testen. 

Pre-complaince testing

Afbeelding 3: Pre-Compliance testing door Dent IoT bij Leap Development

Volg de ontwikkelingen van Dent IoT

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een email met de nieuwe kennis en ontwikkelingen van Dent IoT







Vragen? Contact Niels!

Niels Stamhuis

+31 10 – 333 04 61
niels@dentiot.com

Multisensor: Een blauwdruk voor snelheid

In veel projecten van Dent IoT Engineering gebruiken we Multisensor als startpunt, ook voor het maken van oplossingen op maat. Met zijn 7 verschillende sensoren, LoRa en Bluetooth zorgt Multisensor dat de meeste IoT cases gerealiseerd kunnen worden. Extra benodigde sensoren kunnen eenvoudig bevestigd worden, en aanvullende stukken code kunnen eenvoudig geupload worden, zodat ook gecompliceerde uitdagingen snel getackeld kunnen worden. Meer weten? Neem contact op!

Neem contact opMeer over Multisensor