Ga naar de hoofdinhoud
IoT Productontwikkeling

Citizen Science met slimme NestWacht vogelhuisjes

Door 12 februari 2025maart4th, 2025Geen commentaar

Wie zijn de onzichtbare bewoners van jouw omgeving? Je ziet ze misschien niet altijd, maar ze zijn er wel: vogels die nestelen en groeien, en daarmee een belangrijk signaal afgeven over de biodiversiteit om ons heen. Dankzij een unieke samenwerking tussen Science Centre TU Delft, scholen en Dent IoT krijgen we hier vanaf nu een beter beeld van. Met het NestWacht-project monitoren 25 slimme nestkastjes automatisch het broedgedrag van vogels—zonder de vogels te storen.

Technologische vogelhuisjes

De NestWacht, ontwikkeld door Dent IoT, bestaat uit technologische vogelhuisjes die volledig op afstand en automatisch gemonitord worden. Het systeem neemt op basis van tijd en beweging korte videoclips op en logt deze veilig in onze Dent IoT Cloud. Deze clips worden vervolgens automatisch verwerkt en geïnterpreteerd om de aanwezige vogels te monitoren. Vogels in een gebied zijn een belangrijke indicator voor de onderliggende biodiversiteit. Zo kan deze oplossing bijdragen aan een cruciale analyse van de kwaliteit van onze natuur en natuurgebieden.

Het systeem van de NestWacht werkt op batterijen  en functioneert volledig autonoom. Dankzij het zonnepaneel gaat het jarenlang mee. De deelnemende scholen hoeven de plug-and-play huisjes alleen op te hangen, direct uit de doos. Dankzij handige over-the-air updates kan alle benodigde technologie eenvoudig op afstand beheerd en bijgewerkt worden.

NestWacht-project

Het NestWacht-project is een samenwerking tussen TU Delft Science Centre, Citizen Science Lab (Universiteit Leiden) en Naturalis Biodiversity Centre. Het richt zich op het betrekken van gezinnen, scholen en lokale bewoners in Leiden en Delft bij natuurbehoud en wetenschappelijk onderzoek. Het doel is om inzicht te krijgen in de invloed van klimaatverandering op de natuur, met een focus op het nest- en broedgedrag van vogels.

Gebaseerd op citizen science, stelt het project mensen van verschillende leeftijden en achtergronden in staat om actief bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek. De 25 nestkastjes, beheerd door schoolklassen (groepen 7/8) en buurtbewoners, verzamelen waardevolle data. Via workshops, lespakketten en gezamenlijke onderzoeksactiviteiten wordt de band tussen scholieren, stadsbewoners en de natuur om hen heen versterkt. (Meer informatie op www.nestwacht.nl)

Door technologie en citizen science te combineren, helpt NestWacht onderzoekers én leerlingen de natuur beter te begrijpen. Hoe meer we de vogels volgen, hoe meer we leren over onze leefomgeving!

Ontdek meer over het NestWacht project.

nl_NLNederlands